Calathea verzorging

De Calathea kamerplant is een bladplant net als de Aglaonema. Van de 150 soorten die er bekend zijn, zijn er 3 het meest bekend. De Calathea Ornata, een sierlijke kamerplant waarvan de bladeren in de jonge jaren roze strepen hebben. Later zullen deze wat verkleuren naar een ivoorachtige kleur. Dan is er de Calathea Makoyana beter bekend als de Pauwplant. De Makoyana heeft ovaalvormig blad met donkergroene strepen bovenop en donkerrode tekening aan de onderkant. Als laatste is er nog de Calathea Lancifolia. Herkenbaar aan de donkergroene vlekken op de bladeren. Het blad van de Lancifolia heeft een langwerpige vorm en een prachtig gegolfde rand.

Calathea verzorging

De Calathea water geven

Laten we beginnen dat dit niet de aller makkelijkste plant is om te verzorgen. De Calathea vraagt veel aandacht, geduld en de juiste verzorging nodig. Een van de belangrijke punten voor een gezonde Calathea, is een juist watermanagement.

De plant verbruikt veel water. Logisch, als je de oorsprong van de plant kent. Het is namelijk een tropische plant oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika. De Calathea verlangt een licht vochtige grond en mag zeker in de zomer niet uitdrogen. Afhankelijk van de situatie en de pot. Kun je bepalen hoe vaak je de plant water moet geven. Steek je vingers tussen de gietbeurten in de grond. Blijft de grond nat? Dan geef je te veel water. Is de grond al droog? Dan kun je vaker water geven. Let op vaker, niet per se meer per gietbeurt. Het is beter om vaker kleinere hoeveelheden water te geven dan in een keer heel veel.

Naast een te droge grond kun je ook aan de bladeren zien of de Calathea meer water nodig heeft. Wanneer de bladeren gaan krullen of de plant slap begint te hangen, is de kans groot dat de plant te weinige water krijgt.

Pas op voor wortelrot. Wanneer je te veel water geeft en de wortels van de plant onder water komen te staan. Is de kans op wortelrot erg groot. Dit is zeer schadelijk en in sommige gevallen dodelijk voor je Calathea.

Wist je dat

De bladeren van de Calathea ’s nachts slapen en in de ochtend weer wakker worden? Wanneer de plant gaat rusten krullen de bladeren dicht om vervolgens in de ochtend weer open te vouwen.

Zonlicht en temperatuur

Door de tropische roots van Aglaonema houdt de plant wel van zonlicht maar niet te veel. Van nature groeit de plant namelijk onder grotere plantsoorten waardoor het gewend is om in de schaduw te staan. Hierom is een kleine 2-3 uur direct zonlicht per dag voldoende. Je maakt de Aglaonema ook heel gelukkig met een donker plekje in de kamer. Let wel, wanneer de plant meer licht krijgt, groeit deze ook sneller. Pas daarbij op dat het niet te veel licht is en te warm. De bladeren kunnen namelijk verbranden hierdoor.

Wil je de Aglaonema echt thuis laten voelen? Zorg er dan voor dat de kamertemperatuur niet lager is dan ongeveer 16°c tot 25°c in de zomer. In de winter mag de temperatuur iets dalen tot 14°c tot 18°c graden.

Calathea kamerplant

Verzorging

De Calathea is geen makkelijke plant. Door de vraag naar een hoge luchtvochtigheid is het voor vele een uitdaging. Dagelijks sproeien met lauwwarm water is geen luxe voor de Calathea maar niet altijd genoeg. Een oplossing kan zijn om de pot op een verhoging met daaronder een schaal met water te plaatsen. Net hoog genoeg dat de pot en wortels daarmee uit het stilstaande water blijven. De Calathea groeit het beste in een ondiepe pot met potgrond mengsel van perliet. De beste verhouding is 2 delen potgrond 1 deel perliet.

De Calathea vermeerderen

Het vermeerderen van de Calathea kun je het beste doen in de zomer zo eind juni begin juli. Hiervoor kun je twee methodes gebruiken. Doormiddel van kopstekken of door te delen. Voor het beste verloop kun je het beste een minimale temperatuur van 17°c aanhouden.

Voeding

Het geven van extra voeding of bemesten van je Calathea kan geen kwaad. Wanneer de plant in de lente en zomer nieuwe bladeren laat groeien. Kost het de plant veel energie en verbruikt daarmee extra voedingstoffen. Om dit aan te vullen en zo een mooie gezonde en grotere Calathea te krijgen. Kun je algemene voeding voor kamerplanten gebruiken. Let wel op dat je de juiste dosering gebruikt. Je wil de plant ook niet overvoeden. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing.

De Calathea onderhouden

Pas op met het verwijderen van gekrulde of droge bladeren. Dit kan namelijk het gevolg zijn van te weinig water en hoeft hierom niet per se geknipt te worden. Controleer eerst of de plant voldoende water, licht en in de juiste luchtvochtigheid staat. Wanneer de Calathea niet te lang droog heeft gestaan of te weinig licht heeft gehad. Zal de plant zichzelf herstellen wanneer je meer water of licht geeft. Dit geldt ook voor de luchtvochtigheid.

Verouderde bladeren die wel weggeknipt kunnen worden. Kun je herkennen aan een vervaagde bladtekening. Dit kun je het beste laag bij de grond doen. Door oude bladeren weg te halen bespaar je de Calathea energie waardoor die beter kan groeien.

Handig om te weten

Niet alle soorten van de Calathea gaan bloeien. Meestal worden de bloemen ook gelijk weggeknipt omdat dit veel energie bespaart. Je kweekt de Calathea immers om de prachtige bladeren. Ook handig om te weten is dat de Calathea niet giftig zijn. Het is dus niet nodig om deze uit de buurt van kinderen en/of huisdieren te houden.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.