Wat is wortelrot

Wortelrot: alles wat je moet weten

Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten. Gelukkig is het meestal goed te genezen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat je er op tijd bij bent. Als de plant gedurende een lange tijd last heeft van rot, kunnen de wortels namelijk zo heftig worden aangetast dat ze niet meer te redden zijn. De plant zal dan verwelken en afsterven, iets wat je natuurlijk wilt zien te voorkomen! In dit artikel bespreken we daarom hoe je wortelrot kunt herkennen, hoe je wortelrot kunt genezen én hoe je het kunt voorkomen.

Wat is wortelrot?

De naam zegt het al: als je plant last hier last van heeft dan zijn de wortels aan het rotten. Dit gebeurt als de plant teveel water krijgt en als het overtollige water niet goed weg kan lopen. In dat geval verzamelt het water zich rond de wortels van de plant, die hierdoor op den duur zullen gaan rotten.

Verrotte wortels kunnen niet meer goed voedingsstoffen en zuurstof uit de grond opnemen, waardoor de plant langzaam zal gaan verwelken. Het is daarom verstandig om altijd alert te zijn op eventuele rot. Dat brengt ons bij de volgende vraag:

Hoe kan ik wortelrot herkennen?

Wortelrot is meestal gelukkig goed te herkennen. Vaak zullen de bladeren van een plant namelijk geel kleuren. Eerst krijgt de plant gele vlekjes op het blad, vervolgens kleuren de bladeren helemaal geel. Hierna zullen de bladeren slap gaan hangen en in sommige gevallen zullen ze na verloop van tijd opkrullen of loslaten. Bij een plant zonder bladeren, zoals een vetplant of een cactus, kun je rottende wortels herkennen aan zachte stengels of een zachte stam.

Zodra je gele bladeren (of een zachte stengel of stam) ziet, is het dus slim om gelijk te controleren of er mogelijk sprake is van rottende wortels. Kijk of de plant in natte aarde staat, door even met je vingers in de pot te voelen. Als de grond erg vochtig is, dan kun je ervan uitgaan dat de plant inderdaad last heeft van rot.

Hoe kan ik wortelrot genezen?

Als de plant pas net tekenen van rottende wortels begint te vertonen, kun je kijken of het probleem opgelost wordt als je een tijdje geen water geeft. Maar in de meeste gevallen is het beter voor de plant om gelijk in te grijpen. Het beste kun je de plant uit zijn pot halen. Verwijder de plant voorzichtig uit de aarde en controleer of de wortels inderdaad beschadigd zijn door de rot. Een gezonde wortel is stevig en heeft een witte of bruine kleur.

Vervolgens kun je de eventuele beschadigde wortels met een scherp mesje afsnijden. Als je veel van de wortels moet verwijderen dan is het ook slim om vervolgens wat van de plant zelf af te snijden. Zo zorg je ervoor dat de plant goed met de wortels in verhouding blijft. Zet de plant vervolgens in een nieuwe pot met schone aarde. Let er hierbij op dat de pot een goede drainage heeft, zodat het overtollige water voortaan goed weg kan lopen.

Kan ik wortelrot voorkomen?

Rottende wortels zijn simpel te voorkomen door ervoor te zorgen dat je planten niet in overtollig water komen te staan. Een goede plantenpot kan hierbij al veel schelen. Zorg er altijd voor dat de pot een gat in de bodem heeft, zodat het water ergens naar toe kan lopen. Zorg er verder voor dat je de planten niet teveel water geeft. Zoek uit hoeveel water je plant precies nodig heeft en probeer deze hoeveelheid niet te overschrijden.

Zeker in de winter is het slim om je planten niet teveel en niet te vaak water te geven. De waterbehoefte van een plant is in de winter namelijk een stuk lager dan in de zomer, waardoor er in deze maanden makkelijker rot ontstaat. Ook bij cactussen en vetplanten kun je beter te weinig dan teveel water geven. Deze planten komen uit droge klimaten en kunnen vaak slecht tegen overtollig water.

Tips tegen wortelrot

Voorkomen is natuurlijk altijd makkelijker dan genezen. Hierbij nog enkele tips die de kans op wortelrot kunnen verkleinen:

Zorg altijd voor goede en luchtige potgrond. Wanneer je je planten in luchtige grond zet, kunnen ze meer zuurstof uit de grond halen waardoor de wortels minder snel zullen gaan rotten. Ook zal het water beter weg kunnen stromen.

Verder kun je overwegen om de bodem van de plantenpot te bedekken met hydrokorrels. Deze korrels zijn er speciaal voor gemaakt om eventueel overtollig water op te nemen.

Het is altijd slim om een pot met goede drainage uit te kiezen. In deze potten kan het overtollige water makkelijker weglopen, zodat de wortels niet gaan rotten. Als je kamerplanten gaat verpotten is het dus verstandig om te zorgen dat je voldoende potten met gaten in huis hebt.

Samenvatting

Kortom, wortelrot is gelukkig goed te voorkomen én goed te genezen. Maar omdat het erg schadelijk voor je kamerplanten is, is het wel goed om er tijdig bij te zijn. Wees daarom altijd alert op eventuele gele vlekken op bladeren of bladeren die er plotseling slap bij gaan hangen. En probeer rot te voorkomen door je planten niet overmatig water te geven en ervoor te zorgen dat het overtollige water goed weg kan lopen. Veel succes!

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.

Dit zal sluiten in 0 seconden