Hoe moet ik mijn kamerplant water geven

Hoe moet ik mijn kamerplant water geven?

Kamerplanten zijn populair. En dat is niet vreemd: een plant geeft veel sfeer aan je kamer. Zeker als je in de stad woont, kunnen kamerplanten een makkelijke manier zijn om toch wat natuur in huis te halen. Ook zorgen kamerplanten voor een schone lucht in huis. Genoeg redenen om wat planten aan te schaffen dus!

Maar dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je de plant in leven ziet te houden. En dat is nog niet altijd even gemakkelijk: planten kunnen gaan hangen, bladeren kunnen verkleuren of afvallen, er kan schimmel ontstaan of de hele plant kan zelfs afsterven. Gelukkig kan een groot gedeelte van de problemen voorkomen worden door je kamerplant op de juiste manier water te geven. Maar wat is precies de juiste manier?

In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten die hierbij van belang zijn: wanneer moet je je kamerplant water geven, hoe moet je je kamerplant water geven en wat zijn precies de gouden regels van het water geven? Als laatste bespreken we nog enkele tips voor de verzorging van je planten wanneer je op vakantie gaat.

Wanneer moet je je kamerplant water geven

Als je je planten op een goede manier wilt verzorgen, is het belangrijk dat je bepaalt hoe vaak en wanneer je je kamerplant water moet geven. Dit hangt natuurlijk af van de specifieke behoefte van de plant, maar bij de meeste planten kun je ervan uitgaan dat ze één tot twee keer per week water nodig hebben.

Timing

Als je niet precies weet wanneer je je kamerplant water moet geven, kun je het beste uitgaan van één keer per week. Vervolgens kun je gedurende de week af en toe checken of de grond van de plant niet te droog wordt. Merk je dat de grond al snel droog en korrelig aanvoelt, dan kun je overgaan op twee keer per week. Ook kun je kijken of je misschien iets meer water per keer moet geven.

Cactussen en vetplanten

Uitzonderingen hierop zijn cactussen, vetplanten en andere planten die aan extreme droogte gewend zijn. Deze planten hoef je minder vaak water te geven. Kijk dus ook altijd even wat voor type kamerplant je in huis hebt en geef niet al je planten dezelfde hoeveelheid water. Te weinig water is schadelijk, maar te véél water ook. Als een plant gele bladeren krijgt, dan kan dit een teken zijn dat je de plant te veel water hebt gegeven. Zeker als de grond ook nog eens erg nat aanvoelt. Het is om deze reden verstandig om, voordat je de plant water gaat geven, even te checken hoe de grond voelt. Als deze nog erg nat is, dan kun je prima een keertje overslaan.

De juiste pot

Ook is het belangrijk om potten aan te schaffen met een gaatje onderin, zodat het water goed weg kan lopen. Buitenplanten kunnen hun water altijd kwijt, maar als de pot van onder dicht is, kan er een overschot aan water ontstaan en dit kan leiden tot schimmel. Ook kan het ervoor zorgen dat de wortels van de plant geen voedingsstoffen meer op kunnen nemen, wat uiteindelijk kan leiden tot het afsterven van de plant.

Hoe moet je je kamerplant water geven

Naast de frequentie van het water geven, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je je kamerplant water moet geven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt je kamerplant van boven water geven, je kunt je kamerplant van onder water geven en je kunt je kamerplant besproeien. Maar wanneer moet je precies welke methode uitvoeren?

De gouden regels van het water geven

Niet alle kamerplanten zijn natuurlijk hetzelfde, toch zijn er enkele gouden regels die het een stuk makkelijker maken om op de juiste manier je kamerplant water te geven:

De grond mag af en toe best een beetje droog worden. Dit lijkt misschien vreemd, omdat we hierboven al bespraken dat een kamerplant het liefste in vochtige grond staat. Maar als de grond om de zoveel tijd een beetje droog is, dan bevordert dit de wortelgroei, de wortels gaan dan namelijk harder groeien om op zoek te gaan naar vocht.

In de winter kun je minder water geven. Een kamerplant heeft in de zomer een stuk meer water nodig dan in de winter. Probeer hier dus rekening mee te houden. Veel planten gaan in de winter als het ware in een soort van winterslaap, ze groeien minder en ze hebben daarom ook minder voedingsstoffen nodig.

Planten met grote bladeren hebben over het algemeen meer water nodig. De hoeveelheid water die je aan je kamerplant geeft, hangt samen met de grootte van de plant en in het bijzonder met de grootte van het blad. Grote bladeren verdampen namelijk een stuk meer water.

Verdeel grote hoeveelheden water in kleine beetjes. Als de grond van je kamerplant erg droog is, dan moet je ervoor zorgen dat je niet te veel water in één keer geeft. Beter kun je een beetje water geven, om vervolgens na een kwartier nog wat te geven. Zo voorkom je dat het water er allemaal langsloopt. De tweede keer is de grond al wat vochtiger, waardoor dit water beter wordt opgenomen.

De luchtvochtigheid verhogen

Het is niet alleen belangrijk om op de juiste manier je kamerplant water te geven, het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. De ideale luchtvochtigheid ligt, voor kamerplanten, rond de vijftig/zestig procent. Zeker in de winter, als de verwarming vaak hoog staat, kan de luchtvochtigheid al snel een stuk onder dit niveau zakken. Dit is erg schadelijk voor de gezondheid van je kamerplanten.

Gelukkig kun je de luchtvochtigheid zonder al teveel moeite op peil houden. Als je merkt dat de kamer erg droog is, kun je eenvoudig een schaaltje met water en kiezels vullen. Hier zet je vervolgens de plant op. Als je dit schaaltje dan op een warme plek neer zet, verdampt het water rond de plant omhoog, waardoor de luchtvochtigheid verhoogd wordt. Ook kun je, als je merkt dat de lucht droog aanvoelt, wat vaker je kamerplant besproeien.

kweekset voor kamerplanten

Manieren om je kamerplant water te geven als je op vakantie gaat

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je je kamerplant water moet geven als je een tijdje van huis bent, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Als je voor een lange tijd weggaat, is het natuurlijk altijd slim om te vragen of iemand anders af en toe je kamerplanten water komt geven (ook kun je overwegen om je planten tijdelijk bij iemand anders in huis te zetten). Maar voor kortere periodes zijn er ook enkele methodes waar je niemand anders bij nodig hebt.

Hopelijk kun je met deze tips op de juiste manier je kamerplant water geven en kun je genieten van frisse en gezonde plantjes!

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.

Dit zal sluiten in 0 seconden