Aglaonema verzorging

De Aglaonema kamerplant valt onder de bladplanten. Van oorsprong groeien deze planten in Indonesië en zijn dus gewent aan een tropisch klimaat. Over het algemeen groeit een Aglaonema dus enkel in kassen. Toch zijn er een aantal soorten die het goed doen in kamers en vooral wanneer ze geplant zijn in brede, ondiepe potten of schalen met daarin losse grond. De Aglaonema is gemakkelijk te verzorgen zolang je de planten genoeg warmte en vocht geeft. Om mooie en grotere bladeren te krijgen kun je kleine bloemen verwijderen. Hierdoor kan de Aglaonema meer energie gebruiken voor het groeien van de bladeren.

De Aglaonema water geven

De Aglaonema vraagt niet veel. Een keer te veel of te weinig water geven is dan ook geen ramp. Het allerbelangrijkste wat je moet weten is dat de wortels niet onder water komen te staan. Hierdoor kan namelijk wortelrot ontstaan waardoor de plant doodgaat. Weet je niet zeker of de Aglaonema (weer) water moet geven? Wacht dan tocht iets langer. Je kunt het controleren door te voelen hoe vochtig de grond in de pot is. In de zomer mag de grond tussen de gietbeurten door wel lichtvochtig aanvoelen. In de winter, wanneer de plant minder water nodig heeft, mag de grond in de pot tussen de beurten droog zijn.

Elke plant is net een beetje anders. De ene plant heeft meer bijvoorbeeld net een beetje meer water nodig dan de ander. Dit geldt ook voor de Aglaonema en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan de hoeveelheid licht of temperatuur die de plant krijgt. Om de Aglaonema optimaal te verzorgen raden we aan om rustig met kleine hoeveelheden water te beginnen. Is de grond binnen 3 tot 4 dagen weer droog? Dan kun je meer water geven. Blijft de grond na 1 tot 1,5e week nog nat? Dan moet je minder water geven.

Handige tip!

Wil je jouw Aglaonema verwennen en extra beschermen tegen ongedierte? Besproei de plant dan. Doe dit eens per 2 weken met lauwwarm water en een plantenspuit. Wil je echt uitpakken? Dan kun je de plant ook afspoelen. Hiermee verwijder je stof en beestjes. Doe ook dit met lauwwarm water en zorg ervoor dat de grond droog blijft. Je kunt dit bijvoorbeeld afplakken met folie. Vergeet bij het afspoelen niet de onderkant van de bladeren.

Zonlicht en temperatuur

Door de tropische roots van Aglaonema houdt de plant wel van zonlicht maar niet te veel. Van nature groeit de plant namelijk onder grotere plantsoorten waardoor het gewend is om in de schaduw te staan. Hierom is een kleine 2-3 uur direct zonlicht per dag voldoende. Je maakt de Aglaonema ook heel gelukkig met een donker plekje in de kamer. Let wel, wanneer de plant meer licht krijgt, groeit deze ook sneller. Pas daarbij op dat het niet te veel licht is en te warm. De bladeren kunnen namelijk verbranden hierdoor.

Wil je de Aglaonema echt thuis laten voelen? Zorg er dan voor dat de kamertemperatuur niet lager is dan ongeveer 16°c tot 25°c in de zomer. In de winter mag de temperatuur iets dalen tot 14°c tot 18°c graden.

kennisbank aglaonema

Voeding

Over het algemeen heeft de Aglaonema geen extra voeding nodig. Je kan ervoor kiezen om de plant wat extra vloeibare voeding te geven zoals Pokon. Lees hiervoor wel eerst even de gebruiksaanwijzing goed door voor de juiste dosering.

Het onderhoud van de plant

Naast veel liefde heeft de Aglaonema ook een klein beetje aandacht nodig. Wees gerust, de plant vraagt niet veel. De bladeren verkleuren namelijk niet zo snel als bij andere bladplanten. Wanneer de bladeren geel of zelfs wit worden, dan is dat een teken van te veel zonlicht. Verplaats de plant dan ook naar een donkerder plekje. Wanneer je lelijke of verkleurde bladeren wilt verwijderen, kun je deze afknippen. Doe dit zo’n 2-3cm van de stam af. Let wel op dat je enkel het blad en niet de stam verwijdert.

Wanneer jouw Aglaonema last heeft van bruine punten of randen heeft. Dan geef je de plant waarschijnlijk te veel water. Bij bruine of gele bladeren onder in de plant kan het zijn dat je de plant te weinig water geeft. Controleer dit goed en probeer de hoeveelheden water en gietbeurten bij te stellen.

De plant laat van zichzelf soms onderste bladeren afsterven. Dit hoort bij het natuurlijke proces van de plant. Zo lang de plant nieuwe bladeren laat groeien is er niks aan de hand.

Handig om te weten

Je ziet ze niet snel maar ze zijn er wel. De bloemen van de Aglaonema. Ze groeien namelijk onder het blad en zijn een beetje wit van kleur. Omdat de bloemen niet vaak bloeien heb je er ook niet heel veel aan. Het kost de plant veel energie om ze te laten groeien. Je kan er daarom voor kiezen om ze af te knippen en zo grotere bladeren te krijgen.

De Aglaonema en met name de bessen en het sap zijn lichtelijk giftig. Pas hierbij op met kleine kinderen en huisdieren. Bij inname kun je misselijk worden of wanneer het op de huid komt kan het een lichte irritatie veroorzaken.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.