Bananenplant verzorging

Een tropische plant waarvan je misschien dacht dat je zoiets nooit in je woonkamer zou plaatsen, laat staan zelf kweken! De Bananenplant ook wel bekend als Musa of Dwergbanaan, is een prachtige plant met grote groene bladeren. Let wel op dat een Bananenplant vrij groot kan worden als je geen dwergvariant hebt. De dwergvarianten zijn daarbij ook veel makkelijker te verzorgen en mocht je gaan verhuizen of wil je herinrichten. Dan kun je de plant ook prima verplaatsen.

De Bananenplant water geven

Voor de Bananenplant is veel water geven erg belangrijk. De plant verbruikt heel veel namelijk. Om de plant gezond te houden en goed te laten groeien moet je ervoor zorgen dat de grond nooit uitdroogt. Zeker in de warme perioden, hier verbruikt de Bananenplant namelijk wel twee keer zo veel als normaal.

Wist je dat; de Bananenplant voor ruim 80% uit water bestaat? Niet zo gek dat plant ook zo veel water nodig heeft.

Het is wel belangrijk dat de wortels van de plant nooit onder water komen te staan. Dit zorgt namelijk voor rot in de wortels, wat schadelijk en soms dodelijk is. Je kan controleren of je te veel water geeft of niet. Controleer elke 5 tot 6 dagen na een gietbeurt of de grond nog steeds nat is. Is dit zo? Dan geef je waarschijnlijk te veel water.

Zonlicht en temperatuur voor de Musa

Licht, licht en nog meer licht. De Bananenplant is er fan van. Zorg dus voor een plekje waar de plant veel direct zonlicht krijgt. Maar let wel op. Koop je een bananenplant die al opgekweekt is? Pas dan op met direct zonlicht in het begin. Deze Bananenplanten worden namelijk gekweekt onder kunstmatig licht. Te veel en te snel direct zonlicht kan de bladeren doen verbranden. De Musa verlangt minimaal 5 uur per dag zonlicht voor een goede en gezonde groei. Een plekje op het zuiden zo’n 2 meter van het raam is ideaal. Geen raam op het zuiden? Plaats de plant dan direct voor het raam op het oosten of westen. Gaan de bladeren hangen? Dan krijgt je Bananenplant te weinig zonlicht.

De ideale temperatuur voor de Musa is zo’n 18°c tot 24°c graden. In de winter mag dit dalen naar 12°c tot 14°c graden maar nooit lager dan 10°c.

Bananenplant kweekling

Verpotten en verzorgen

Zeker in het eerste jaar moet je een Bananenplant veel verpotten. Doordat de tropische kamerplant zo hardt groeit kan het soms wel 2 tot 3 keer nodig zijn. Verpotten van de Bananenplant kun je het beste in de lente doen. De wortels die beschadigd zijn groeien in deze periode het snelste terug. Gebruik een ruimere pot dan de oorspronkelijke pot, ongeveer 1/5 groter dan wat je nu hebt. Gebruik normale potgrond en zorg voor een goede waterafvoer. Door stilstaand water kan er namelijk wortelrot ontstaan. Pas op met het verplaatsen van de Bananenplant. De flinterdunne bladeren zijn zeer gevoelig en kunnen snel beschadigen.

Voeding

Net als water, is er ook veel voeding nodig voor de groei van de Bananenplant. De plant gebruikt namelijk veel voedingstoffen om zo mooi groot te kunnen groeien. We raden je aan om de Musa alleen in de zomer en lente maande extra voeding te geven. In de winter is de plant namelijk in een ruststand en verbruikt deze minder voeding.

De Bananenplant onderhouden

Schrik niet als de onderste bladeren na verloop van tijd een bruine rand krijgen. Dit is het natuurlijke proces en zolang er nieuwe bladeren aan de Bananenplant groeien gaat het goed. Als je deze bladeren niet mooi vindt, kun je de randen hiervan afknippen. Na verloop van tijd zullen ook deze bladeren afsterven. Wil je het dode blad weghalen? Snij of knip deze dan tot 5 cm van de stam af.

Waar je goed op moet letten bij de Bananenplant is de kleur van de bladeren. Deze kunnen je namelijk veel vertellen over de gezondheid van de plant. Krijgen de bladeren een gele gloed? Dan is de kans groot dat de plant te veel zonlicht krijgt. Ontstaan er daarnaast ook nog bruine vlekken? Dan is dit een combinatie van te weinig water en te veel licht. Deze plekken zijn namelijk brandplekken. Controleer of de plant genoeg water krijgt door de grond te controleren. Schuif de plant daarbij ongeveer 1 meter verder bij de lichtbron vandaan.

Handig om te weten

Je kan de Bananenplant niet snoeien. Wel kun je de afgestorven bladeren afknippen. Ook kun je, als deze aanwezig zijn, de kleine baby plantjes onder aan de stam weghalen. Wil je dat je hoofdplant goed groeit en gezond blijft? Dan raden we aan om de babyplantjes weg te halen. Zij nemen namelijk belangrijke voeding en water op die de hoofdplant goed kan gebruiken.

De Bananenplant is niet giftig. Wel raden we je af, als je de Bananenplant bij een kweker of winkel hebt gekocht de bananen niet te eten. De kans is groot dat er gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen wat niet al te lekker smaakt.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.