Anthurium verzorging

De Anthurium is een prachtige bloeiende kamerplant. Herkenbaar zijn de boogvormige donkergroene bladeren en magnifieke bloemen. De Anthurium wordt ook wel Flamingoplant genoemd. Dit door zijn schone en mooie vormen en kleurrijke bloemen. Na de tweede wereldoorlog is de plant ontzettend populair geworden. De Anthurium is prima te houden als kamerplant en wordt ook zelfs als snijbloem verkocht. De kamerplant is redelijk makkelijk in verzorging en haar bloemen bloeien het hele jaar door. Door de sierlijke ronde vormen is de Anthurium een eye catcher. Het komt het best tot zijn recht in een moderne en trendy inrichting. Gebruik dus een stijlvolle en minimalistische vaas voor het mooiste resultaat.

Anthurium verzorging

De Anthurium water geven

De Flamingoplant heeft niet heel veel water nodig. Wat wel belangrijk is dat de grond continu vochtig blijft. Maar net als bij de meeste kamerplanten, let op dat de wortels niet in een laagje water komen te staan. Dit kan voor wortelrot zorgen wat schadelijk is voor de Anthurium. Je kan wortelrot herkennen door de bladeren goed te bestuderen. Wanneer er bruine vlekken met een gele rand voorkomt, is de kans op wortelrot heel groot. De kans op wortel rot is het grootste wanneer de plant verder van het raam staat. De Anthurium krijgt namelijk minder licht en verbruikt ook minder water.

In de zomer kun je de gietbeurten wat opschroeven. Controleer goed dat de grond continu vochtig is maar dus niet te nat. In de winter gebruikte de Anthurium minder water. In deze periode mag de grond wel wat droog zijn tussen de gietbeurten door. Je kan de Anthurium besproeien maar het hoeft niet zo intensief als bij de Alocasia.

Luchtvochtigheid

De plant is afkomstig uit de tropen dus een hogere luchtvochtigheid is wel wenselijk. Vooral in de winter is het aan te raden om dit goed te controleren. De verwarming staat vaker aan wat voor een droge lucht zorgt. Daarbij kun je de plant ook afspoelen om zo het stof te verwijderen. Hierdoor krijgt de plant meer licht en behoud het de mooie glans.

Zonlicht en temperatuur

De beste plek voor de Anthurium is een plek zonder direct zonlicht. Wanneer het blad geel wordt is dit een teken van te veel zonlicht. Plaats de plant op een donkerdere plek. Wanneer de plant groene bloemen krijgt is dit een teken van te weinig zonlicht. Een plaats voor een raam op het noorden is het beste. Hier heb je namelijk geen opkomende of ondergaande zon. Geen raam op het noorden? Zorg dan dat de plant minimaal 1,5 tot 2 meter van het raam staat.

De plant is van oorsprong een tropisch klimaat gewend. Zorg daarom voor een warme omgeving. Rond 16°c tot 24°c is het beste.

Anthurium

Kleuren en verpotten

De Anthurium is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De meest bekende is de rode variant maar tegenwoordig zijn er ook roze, witte en bordeauxrode Anthuriums te verkrijgen. Zorg ervoor dat je elk voorjaar de Anturium verpot om de schadelijke resten zout in de grond kwijt te raken. Voor de Flamingoplant is er speciale grond beschikbaar dat veel veenmos bevat. Daarnaast moet je de Anthurium tijdens de bloeitijd goed water geven en bemesten. Hier kun je het beste opgeloste koeienmest voor gebruiken.

Voeding

De Anthurium heeft de voedingstoffen in de pot na 6 tot 8 weken volledig verbruikt. Hierdoor krijgt de plant niet de nodige energie om te blijven groeien en bloeien. Je moet de grond dan ook bemesten. Gebruik hiervoor speciale voeding die bedoeld is voor dit soort planten. Er bestaat ook speciale potgrond voor de Anthurium. Deze is rijk aan de juiste voedingstoffen om de groei en bloei te bevorderen.

De Anthurium onderhouden

Wanneer je verkleurde bladeren aantreft is dit veelal het gevolg van te veel of te weinig licht of water. Let hier goed op en pas de hoeveelheden water of standplaats aan. Wanneer je deze bladeren wilt verwijderen kun je deze wegknippen. Ook uitgebloeide bloemen kun je het beste wegknippen zodat de plant niet onnodig energie eraan verspilt. Je kan dit het beste laag bij de grond doen.

Stekken

Wil je de Flamingoplant vermeerderen? Dat kan door deze te stekken met stamstekjes. Verwijder alle bladstelen en pas op met het beschadigen van de ogen in de oksels van de bladeren. Je plant de stekjes vervolgens in een klein bekertje of potje in een temperatuur van minimaal 25°c. Gebruik als grond een mengsel van turf en zand. Wanneer er wortels en bladeren beginnen te groeien, kun je de plant omzetten in de speciale Anthurium grond.

Handig om te weten

De Flamingoplant is vooral geliefd om de prachtige bloemen en de kleuren waarin die voorkomt. De bloemen kunnen bij ideale omstandigheden continu in bloei staan. Wat natuurlijk een prachtig gezicht is. Over het algemeen zal de plant bloeien in een periode van zo’n 3 maanden.

De bladeren en vooral de jonge bladeren zijn giftig. Het innemen van het blad of sap hiervan kan misselijkheid of braken veroorzaken. Plaats de plant dan ook altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren. Zo voorkom je ongelukken.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.