Dracaena verzorging

Een erg geliefde soort kamerplant. Waarom? Ze zijn over het algemeen erg makkelijk in de verzorging. Er zijn ontzettend veel verschillende Dracaena’s met allemaal hun eigen uiterlijk en eigenschappen. Zo heb je bijvoorbeeld de Dracaena Draco ook wel drakenbloedboom genoemd. Waarvan er exemplaren op Tenerife groeien die al duizenden jaren oud zijn. Of de Dracaena godseffiana, die totaal anders is dan alle andere Dracaena’s. Klein, anders gevlekt, andere bladeren en helemaal niet zo sterk als de andere varianten. Hierdoor is het lastig om één algemene pagina over alle Dracaena kamerplanten te maken. Toch vertellen we je graag, in grote lijnen, hoe je een Dracaena het beste kan kweken, verzorgen en onderhouden.

dracaena kweekset

De Dracaena plant water geven

Over het algemeen is de Dracaena erg sterk. Een keertje vergeten water te geven is dus helemaal niet erg. Sterker nog, een van de weinige manieren om een Dracaena te laten doodgaan, komt door het te veel water geven. Pas dus op met te vaak en te veel water geven.

Hoe vaak mag je een Dracaena water geven?

Dit verschilt per plant, omvang, standplaats en seizoen. Een grote plant vol in het zonlicht midden in de zomer verbruikt natuurlijk meer water, dan een kleine Dracaena Fragrans in de winter. De vuistregel is dan ook geef pas water als de grond droog is. In de zomer zal dit sneller gebeuren dan in de winter. Controleer dit door de met je vinger een klein kuiltje in de grond te graven om te voelen of de grond echt droog is. Over het algemeen kun je een Dracaena in de zomer, afhankelijk van de standplaats, eens per 2 tot 3 weken water geven. In de winter is dit veel minder, vaak is ligt de frequentie dan rond de eens per 4 tot 6 weken.

Wist je dat

De Dracaena van nature uit de tropische gebieden van Afrika komt en al ruim honderd jaar als kamerplant wordt gebruikt? Logisch want de meeste soorten hebben een ontzettend hoge weerstand waardoor ze erg geliefd zijn.

Zonlicht en temperatuur

De Dracaena kamerplant is snel tevreden. Een standplaats hoeft niet direct in het zonlicht maar een beetje lichtinval kunnen ze wel waarderen. Pas op met te vel en direct zonlicht wanneer de temperaturen oplopen. Hierdoor kunnen de bladeren namelijk verbranden. Het beste is een plekje enkele meters van het raam waar gedurende (bijna) de hele dag wel licht is maar niet direct.

Door de tropische roots van de Dracaena houdt de plant wel van een wat hogere temperatuur. Overdag mag de temperatuur gemiddeld tussen de 20°c en 24°c graden liggen. Dit verschilt overigens per soort. In de winter en de nacht kan de gemiddelde temperatuur dalen tot rond de 15°c graden.

De Dracaena plant

Vermeerderen van de Dracaena

Wil je kleine Dracaena’s maken? Dat kan eenvoudig door deze te stekken. Het zelf vanaf kleins af aan je eigen Dracaena kweken is natuurlijk het allerleukste wat er is. Op deze manier zie jij letterlijk het resultaat van je harde werk groeien tot een prachtige kamerplant. Gebruik hiervoor een kopstek van tussen de 8 tot 12 centimeter met enkele blaadjes. Plaats deze als eerste in een glas water. Wanneer er kleine maar voldoende wortels beginnen te groeien kun je deze verpotten.

Tip: Stekken werkt het beste in de lente onder een temperatuur van +- 22°c.

Voeding

De Dracaena heeft niet veel nodig. Extra voeding geven of bemesten is dus niet noodzakelijk en zeker overbodig in de winter. Wil je toch wat extra’s doen voor de Dracaena kamerplant? Dan kun je de plant een beetje vloeibare voeding geven. Maar let op doe dit alleen in de zomer en nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid die in de gebruiksaanwijzing wordt vermeld.

Onderhoud

De Dracaena vraagt niet veel onderhoud. Verouderde bladeren kun je eenvoudig verwijderen. Word je Dracaena te groot? Dan kun je deze rustig een stuk vanaf de kop snoeien. De plant zal op deze punten uitlopen. Het beste is om de Dracaena te snoeien in de winter. Hierdoor heeft de plant de hele lente en zomer weer de tijd om te herstellen.

Weet wat er speelt

Het kan voorkomen dat je plant verkleurde bladeren krijgt. Door problemen op tijd te herkennen en weten wat er speelt. Kun je vaak (ernstige) problemen voorkomen of op tijd oplossen. Hieronder geven we een paar punten waaraan je problemen kan herkennen.

  • Wanneer een blad een bruin vlekken en of een bruine rand heeft. Duidt dit vaak op te veel water.
  • Wanneer een plant te veel zonlicht krijgt verkleuren de bladeren vaak geel of nog lichter. Verander direct de standplaats van de plant.
  • Heeft jouw plant gekrulde bladeren? Dan is de kans groot dat deze is uitgedroogd. Verhoog de hoeveelheid water en of de frequentie tussen de beurten zodat jouw plant meer water krijgt.

Handig om te weten over de Dracaena

De meeste Dracaena’s zijn (licht) giftig. Pas hier dus mee op met kinderen en huisdieren. In sommige gevallen produceert de plant ook sap wat, bij contact met huid en oog, irritatie kan veroorzaken. Raadpleeg in alle gevallen de dierenarts of huisarts.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.