Cactus verzorging

Officieel is een Cactus een vetplant, wat veel cactussoorten een makkelijke kamerplant maakt. Door de vele verschillende soorten worden ze echter vaak als aparte groep genoemd. Cactussen heb je in vele soorten en maten passend bij iedere inrichting. Van groot tot klein, met gladde stengels tot hele stekelige, hangcactussen en cactussen met bloemen. Wat voor cactussen er zijn en welke verzorging de planten nodig hebben leggen we je hier graag uit. We geven tips over zonlicht, temperatuur, luchtvochtigheid en nog veel meer. Staat er geen cactussoort tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Reuzencactus

Water geven

Een grote valkuil waar veel mensen invallen is het te veel water geven. Omdat de cactus een vetplant is kan deze langere tijd zonder water. Door te veel water geven en daarmee de grond langdurig (te) vochtig houden, kan er wortelrot ontstaan. Afhankelijk in wat voor omstandigheden de Cactus staat is een gecontroleerd watermanagement zeker aan te raden. In de winterperiode kan een cactus heel goed heel lang zonder water. Sommige soorten overleven het zelfs 3 maanden lang zonder water. In de zomer, bij hogere temperaturen of in een huiskamer op een plekje vol in de zon. Is 1x per maand water geven aan te raden.

De oorsprong van de cactus

Over het algemeen komen cactussen vanuit Afrika of Zuid-Amerika. Vaak wordt gedacht dat cactussen enkel onder de meest extreme hitte leven. Maar wat men vaak vergeet of niet weet is dat het s ’nachts in de woestijn tot extreme kou kan leiden. Hierdoor kunnen de cactussen ook prima als buiten planten gebruikt worden.

Leuk weetje: Wist je dat sommige cactussoorten wel 2 tot 3 keer hun eigen gewicht aan water kunnen opnemen.

Zonlicht en temperatuur

Cactussen zijn niet veeleisend. Weinig water en veel (direct) zonlicht vinden ze geen probleem. Sommige soorten doen het daarbij ook prima in schaduwrijke omgeving. Let daar wel bij op dat de cactussen in de schaduw minder water verbruiken en daardoor gevoeliger zijn voor wortelrot.

De ideale temperatuur voor de cactussen verschilt nogal per plant. Sommige cactussen doen het goed bij temperaturen van 10°c tot 20°c. Andere soorten kunnen ook prima leven in omgevingen onder de 10°c of tot zelfs 30°c. Wij geven in onze kennisbank per plant aan wat de ideale temperatuur is.

reuze cactus soort

Luchtvochtigheid

Over het algemeen kunnen de cactussoorten heel goed leven in een omgeving met een lage luchtvochtigheid. Het sproeien of gebruiken van een vernevelaar is dus niet nodig. In de winter kan het besproeien zelfs voldoende zijn in plaats van een gietbeurt.

Cactus onderhouden

De bladeren van de cactus die bij sommige soorten voorkomen kun je verwijderen mocht je dit willen. Je kan dit het beste doen met hand. Maar mocht je niet geprikt willen worden is een kwast ook goed te gebruiken. Hierdoor beschadig je de cactus niet. Wanneer je de bladeren niet verwijdert vallen deze er vanzelf af. Bladeren die te vroeg verwijderd worden kunnen de Cactus laten bloeden.

Snoeien

Je kan de Cactus ook als die te groot wordt snoeien. Dit kun je eenvoudig met een scherp mes of snoeischaar doen. De Cactus zal gaan bloeden maar wees gerust dit kun je goed tegengaan met as. Sigaretten as of ander soort as is hier prima voor te gebruiken.

Vermeerderen

Het is mogelijk om een Cactus te stekken. Let er wel bij op dat je de wond van de stek eerst laat drogen voordat je deze in de grond plaatst. Veel leuker is het om een Cactus zelf te kweken. Door de Cactus te zaaien en te zien groeien tot een grote prachtige plant maak je het proces van begin tot eind mee. Jij zorgt voor je eigen prachtige nieuwe Cactus!

WAARSCHUWING! Het sap van veel cactussen is giftig. Let hier dus bij op en houdt dieren en kinderen uit de buurt.

Voeding voor de Cactus

Sommige cactussen kun je bemesten maar over het algemeen is dit niet nodig. Door de langzame groei verbruiken de planten wat minder en hebben ze dus ook minder nodig. Je kan er wel voor kiezen om eens in de zoveel tijd vloeibare voeding te geven. Doe dit bij ongeveer elke 3e-4e keer water geven.

Handig om te weten

Wat veel mensen niet weten is dat cactussen ook bloeien. Na een rustperiode, deze verschilt per soort, komt de cactus tot bloei. Het kan voorkomen dat jouw cactus na het bloeien sterft. Dit gebeurt nou eenmaal bij bepaalde soorten.

Zieke cactussen

Cactussen zijn over het algemeen hele sterke planten. Maar ook deze plantsoort kan ziek worden. Zo is de kans op schimmel groot bij een te hoge luchtvochtigheid. Ook zijn cactussen gevoelig voor wolluis. Dit kun je het beste verhelpen met water. Spoel het ongedierte van de plant af. Pas hierbij wel op dat je geen te harde straal gebruikt anders beschadig je de cactus.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.