Hoeveel licht mag je kamerplant krijgen?

Elke plant is anders en de juiste hoeveelheid licht is erg belangrijk voor de gezondheid van je plant. De ene heeft heel veel nodig, waarbij een andere plant gedoseerd of soms helemaal geen zonlicht nodig heeft. Je planten halen energie hieruit en zorgt dus voor een betere groei en bloei. Toch gedijen niet alle planten goed bij (te veel) zonlicht. Het kan de plant doen verschrompelen en de bladeren verbranden. Er bestaat geen zonnebrand voor je plantje, dus zorg voor de juiste hoeveelheid zonlicht. Hoe je ervoor zorgt dat jouw plant de juiste hoeveelheid zonlicht krijgt laten we je hier zien.

licht en kamerplanten tips

Verschillende soorten licht voor je plant

In je woning heb je van alle kanten lichtinval. Een vrijstaande woning heeft al snel van alle windrichtingen lichtinval. Maar heb jij een appartement of een tussenwoning dan heb je alleen voor- en achterramen. Heb je een huis op het zuiden dan heb je bijna de hele dag licht inval. Maar met een huis op het Noorden is dit al een stuk minder. Zorg dus voor dat je jouw ideale kamerplant kiest welke past bij jouw woning.

In onze kweekhandleidingen praten over twee verschillende typen zonlicht. We hebben het over direct zonlicht en gefilterd zonlicht. Met direct zonlicht bedoelen we een plekje dat minimaal 12 uur per dag licht krijgt. Hier staat de zon dus gedurende dag vol op. Vaak een raam die op het zuiden ligt. Met gefilterd zonlicht bedoelen we een plek die zo’n 4 tot 6 uur per dag licht krijgt dan wel indirecte lichtinval. Het kan bijvoorbeeld ook gefilterd worden door vitrage gordijnen of folie. Dit is voor de meeste kamerplanten de ideale plek.

Schaduwplekken

Naast de lichtinval hebben we ook nog plekken in de kamer die in de schaduw vallen. Ook hier hebben we het vaak over verschillende gradaties. Lichte schaduw en volledige schaduw. Met lichte schaduw bedoelen we een plekje die verder van een raam met gefilterd zonlicht staat. Veel bosplanten en grote bladplanten vinden dit een heerlijk plekje.

Volledige schaduw is vaak in een hoek of nog verder weg van ramen met een minimaal aantal uren indirect zonlicht. Er zijn niet heel veel kamerplanten die dit een prettig plekje vinden maar de Aglaonema of verschillende varens kunnen deze plek waarderen.

De perfecte plek kiezen

Niet elke kamer, woning of ruimte is geschikt voor elke plant. Een Strelitzia heeft heel veel zonlicht nodig. In een klein appartementje met weinig lichtinval wordt dit bijvoorbeeld al erg lastig. Hoe kun je de perfecte standplaats voor je kamerplant kiezen? Hieronder hebben we een handige plattegrond zodat je kan bepalen welke plant het beste bij jou thuis past.

Kweekling dozen

Tips

  1. Maak de bladeren van je plant regelmatig schoon. Wanneer er veel stof of viezigheid op het blad achterblijft. Blokkeert dit de lichtopname van je kamerplant. Je kunt het stof goed verwijderen met een vochtige doek. Pas wel op dat je de bladeren niet beschadigt.

 

  1. Vergeet de achterkant van je plant niet. Wanneer je plant op een plekje voor het raam staat krijgt de kant direct aan de glaszijde meer licht dan de achterkant. Draai je kamerplant eens in de tijd zodat elke kant voldoende zonlicht ontvangt.

 

  1. De 4 seizoenen. In Nederland hebben we te maken 4 sterk variërende seizoenen. Met het grootste verschil tussen de zomer en winter. Ook tijdens deze periode varieert de lichtinval waardoor je sommige planten moet verplaatsen. Planten die normaal op een plekje met gefilterd zonlicht staan. Kun je tijdens de winter het beste voor een raam met direct zonlicht plaatsen. De felheid van de zon is dan lager en de dagen korter waardoor deze planten nu prima hier kunnen staan. Let ook op de temperatuur verschillen. Bepaal de juiste temperatuur voor je kamerplant zodat deze niet beschadigd raken.

 

  1. Creëer meer zonlicht. Nee je hoeft hiervoor niet gelijk een gat in je muur of dak te zagen voor een groot nieuw raam. Tegenwoordig bestaan er ook groeilampen die zonlicht nabootsen. Vraag naar advies van de leverancier en lees de gebruikshandleiding goed door.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.

Dit zal sluiten in 0 seconden