Goudpalm verzorging

Een zeer geliefde kamerplant ook bekend als de Areca palm. De Goudpalm (Dypsis Lutescens) komt van oorsprong uit het tropische gebied van Zuidoos-Azië. De Areca groeit als het ware in bosjes en bestaat uit meerdere kleine palmpjes die bij elkaar horen. Herkenbaar aan de glanzende groene bladeren die doet denken aan veren geeft de Goudpalm het herkenbare uiterlijk. De Goudpalm is zeer populair door de zeer goede luchtzuiverende werking en dat de Areca makkelijk te verzorgen is. Alles wat je moet weten over het kweken, de verzorging, het onderhoud en vermeerderen van de Areca Palm vertellen we je hier.

Goudpalm verzorging

De Goudpalm water geven

De Goudpalm heeft niet heel veel water nodig. In de winter kun je de palm gerust 1x per week water geven. Controleer tussendoor of de grond redelijk droog tot droog is door met je vinger in de aarde te prikken. Wanneer de grond nog nat is geef je te veel of te snel water. Het gevaar hiervan is dat er water onder in de pot komt te staan waardoor er wortelrot kan ontstaan.

In de zomer water geven

Van de lente tot en met de zomer kun je de Goudpalm zo 2-3 keer per week water geven. Ook hier moet je wel opletten en de grond tussendoor even controleren. Zorg ervoor dat de bovenste laag droog is en grond eronder iets vochtig. Geef de Areca liever lauwwarm water en dit van bovenaf giet. Hierdoor krijgen ook de kleine palmpjes namelijk water.

Het bepalen van de exact juiste hoeveelheid water is lastig. Dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Zo is de omvang van de pot en plant erg belangrijk. Hoe groter de pot en plant hoe meer water er nodig is. Daarbij zijn zonlicht en temperatuur ook van belang. Wanneer de Areca meer licht ontvangt en op een warme plek staat, heeft deze meer water nodig.

Geliefd bij katten

De Goudpalm is niet alleen geliefd bij plantenliefhebbers. Katten vinden de kamerplant ook erg leuk en knagen er vaak aan. Gelukkig is de Goudpalm niet giftig en kan dit verder geen kwaad voor huisdieren of kinderen.

Zonlicht en temperatuur

De Goudpalm houdt wel van licht maar het liefst gefilterd of indirect. Wanneer de Goudpalm te veel direct zonlicht krijgt kunnen de bladeren verbranden en gaat de plant uiteindelijk dood. De ideale standplaats is dan ook voor een raam op het noorden. Is dit niet mogelijk en heb je enkel ramen op het zuiden, oosten, of westen? Zorg dan voor meer afstand tussen het raam en de Goudpalm. Hou bij een standplaats als deze wel goed het waterverbruik in de gaten.

Door zijn tropische roots houdt de Goudpalm wel van een warm klimaat. De ideale temperatuur is dan ook tussen de 13°c en 24°c graden. Zorg wel voor een niet te droge lucht. Een plekje op de verwarming klinkt als ideaal maar hier is de lucht vaak zeer droog wat de Goudpalm niet heel fijn vindt.

De Goudpalm

Verpotten en vermeerderen van de Goudpalm

Het verpotten van de Goudpalm is geen uitdaging. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten is het namelijk het gehele jaar door mogelijk. Toch raden we het aan om dit zo veel mogelijk in het voorjaar te doen. De plant komt dan net uit de winterslaap en gaat in de aankomende periode het meeste groeien. Gebruik voor het verpotten een pot die +- 20 tot 30cm is voor een kleine. Is jouw Goudpalm al redelijk volgroeit en wil je juist nog groter? Neem dan een pot die in de diameter ongeveer 1/5 of 20% groter is dan de vorige. De Goudpalm kan gewone potgrond verpot worden. Wil je iets extra’s geven? Dan kun je ook speciale potgrond voor palmen gebruiken.

Vermeerderen

Krijg jij geen genoeg van de Goudpalm en wil je nog meer van deze prachtige in huis? Dat kan! Je kan de Goudpalm alleen vermeerderen door te kweken uit zaad, of door het van de wortel af te ‘scheuren’. Dat laatste is alleen nogal rancuneus en word je niet in dank afgenomen door de palm.

Voeding voor de Goudpalm

Het geven van extra voeding is zeker aan te raden. De Goudpalm groeit namelijk erg snel en verbruikt daarom veel energie. Het bemesten of geven van extra plantvoeding is alleen noodzakelijk van het voorjaar tot en met de zomer. In de herfst en winter is het niet nodig omdat de plant dan in ruststand is. Zorg ervoor dat je nooit te veel voeding geeft dit is namelijk schadelijk voor de plant. Lees daarom altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking voor het bepalen van de juiste dosering.

De Goudpalm onderhouden

De Goudpalm is een erg makkelijke kamerplant. Het vraagt dan ook niet veel onderhoud maar om de plant nog mooier en vollediger te laten groeien, zijn er wel een paar dingen die je kan doen. Daarbij is het ook goed om te weten waaraan je eventuele problemen kan herkennen. Wanneer de plant te veel zonlicht krijgt kun je dit zien aan de bladeren. Deze verkleuren namelijk naar geel en worden later bruin als ze zijn gestorven. Raak niet gelijk in paniek van een blaar bruine bladpuntjes. Jij en ik hebben ook wel eens last van dooie haarpunten dit is normaal en niet te voorkomen. Wanneer je gele bladeren opmerkt probeer de Areca dan wat verder van het raam af te zetten. De bladeren zullen vanzelf weer groen kleuren.

Sproeien

De Goudpalm is een troop en die houden nou eenmaal van een hoge luchtvochtigheid. Een keer per twee dagen en in een hele warme zomerperiode eenmaal daags sproeien is daarom geen overbodige luxe. Het zorgt voor het behoudt van vers blad en dat je Areca Palm langer mooi blijft. Je kunt hiervoor het beste lauw water gebruiken. Dit vinden ze namelijk het prettigst. 

Snoeien

De bladeren van de Goudpalm ontstaan aan de onderkant en groeien door naar boven. Hierdoor zal je bovenaan de plant oude bladeren vinden die een stuk minder mooi zijn. Deze kun je gelukkig prima snoeien. Niet alleen blijft je Goudpalm een mooie uitstraling behouden. Het is ook nog eens beter voor de plant omdat deze geen onnodige energie verspilt. Als je de bladeren wil snoeien kun je deze het beste direct bij de stam afknippen. Wel belangrijk om te weten is dat de stam niet meer terug groeit als je deze afknipt. Doe dit dus alleen bij de bladeren.

Handige weetjes over de Goudpalm

De naam Goudpalm heeft de Areca te danken aan de goudgele bloemen en vruchten die plant krijgt. Dit gebeurt alleen op een bepaalde leeftijd en grootte wat over het algemeen niet haalbaar is als Nederlandse kamerplant.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.