Frangipani verzorging

De Frangipani ook wel Plumeria Rubra is een prachtige kamerplant die bijna het hele seizoen bloemen geeft. Oorspronkelijk in de kleuren wit en geel maar tegenwoordig ook beschikbaar in rood, roze of paarse bloemen. De Frangipani vindt zijn roots in Zuid- en Midden-Amerika waardoor de plant op een zonnige en iets vochtige plaats het beste in bloei komt. In de zomermaanden kun je ervoor kiezen om de plant ook buiten te zetten. In de vrije natuur kan de Plumeria Rubra namelijk uitgroeien tot een kleine boom van 6 tot 8 meter hoog. Let hierbij wel op dat de plant niet in direct zonlicht staat. Een zuidelijke plek in de tuin met een beetje beschutting maar wel voldoende zonlicht is het beste. Lees hier verder alles over de Frangipani en hoe je deze moet verzorgen.

Frangipani

De Frangipani water geven

Tijdens de groei van de plant kun je het beste de grond vochtig houden. Let dus goed op het watermanagement! De Frangipani kun je niet uit laten drogen in de zomermaanden maar te veel water geven veroorzaakt wortelrot. Hierdoor heeft de plant wat extra aandacht nodig die het dubbel en dwars waard is.

In de winter

Niet schrikken als de Plumeria Rubra tijdens de wintermaanden zijn bladeren verliest, dit is normaal. De bladeren groeien in het voorjaar samen met de prachtige bloemen weer terug. Tijdens de wintermaanden kun je dan ook het beste minderen met het geven van water. Zorg voor een goede drainage in de pot en controleer eerst de grond voor je water geeft. Doe dit door met 1 of 2 vingers tot het eerste kootje in de grond te gaan. Is de grond droog? Dan kun je water geven. Als de grond nog vochtig is, wacht dan nog even met het water geven aan de Plumeria Rubra.

Plumeria Rubra kweekling

Leuk weetje over de Frangipani!

De naam Frangipani komt van een machtige Italiaanse familie uit de 16e eeuw. Een van de familieleden maakte van de bloemen parfum. Wat overigens geen slecht idee is want de bloemen van de Frangipani ruiken heerlijk en vooral s ’nachts extra sterk.

Zonlicht en temperatuur

De tropische roots door de Midden- en Zuid-Amerikaanse afkomst van de Frangipani zorgt ervoor dat de plant het goed doet op een zonnige en niet al te droge plek. Een plekje voor een raam op het zuiden en af en toe besproeien in de zomermaanden zal de Frangipani goed doen.

De ideale temperatuur voor het kweken van de Plumeria Rubra is 25° Celsius. Door gebruik te maken van onze kweekstolp die meegeleverd worden in de kweeksets kom je hier al snel aan en creëer je een ideale kweeksituatie. Bij een volgroeide plant mag de temperatuur niet onder de 10° Celsius komen.

Frangipani kweekling nu verkrijgbaar

Verpotten en vermeerderen

De Frangipani kun je het beste kweken doormiddel van zaden. Het voordeel van de plant is dit gedurende het hele jaar mogelijk is. Een keer per jaar kun je de plant verpotten als dit nodig is. We raden aan om dit in het voorjaar te doen zodat de plant genoeg kracht en tijd heeft om te groeien.

Voeding voor de Plumeria Rubra

Om de prachtige en geurrijke bloemen van de Frangipani te laten bloeien kun je tijdens de lente en zomer de plant extra voeding geven. Doe dit ongeveer eens in de twee weken en nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid zoals op de verpakking wordt aangegeven. Wanneer de herfst intreedt en de Frangipani de bladeren begint te verliezen stop dan met het geven van extra plantvoeding.

Het onderhoud van de Frangipani

De Frangipani heeft doorgaans weinig onderhoud nodig. Het eens in de week- 2 weken besproeien met lauwwarm water en een juist watermanagement is over het algemeen al voldoende. Doordat de plant zelf een keer per jaar de bladeren verliest hoef je ook geen dode of ziek bladeren weg te halen. Mocht je deze wel hebben dan is het goed om te onderzoeken hoe of waar dit vandaan komt. De Frangipani kun je daarnaast tijdens de zomermaanden het beste wat extra voeding geven zodat deze gaat bloeien met prachtige bloemen.

Potgrond

De grond die je voor de Plumeria Rubra het beste kan gebruiken is een doorlatende pH neutrale grond.

Snoeien

Wanneer de Frangipani te groot begint te raken kun je deze in het voorjaar rond april snoeien. Hierdoor heeft de plant genoeg tijd en kracht om in het voorjaar en de zomer aan te sterken.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.