Kruidje Roer Me Niet verzorging

De plant Kruidje-roer-me-niet, ook wel bekend als Mimosa Pudica, is een populaire kamerplant die bekend staat om haar prachtige blauwpaarse bloemen en mooie bladeren. De perfecte kamerplant voor beginners met een unieke eigenschap! Op deze pagina vertellen we je alles over de verzorging voor de Kruidje Roer Me Niet plant. Lijkt het je leuk om er een zelf te kweken? Bekijk dan onze Milly Mimosa kweekset in de shop.

Kruidje Roer Me Niet water geven

Kruidje-roer-me-niet heeft regelmatig, maar niet te veel water nodig. Laat de grond niet uitdrogen, maar zorg wel dat de wortels goed kunnen draineren om te voorkomen dat de plant last krijgt van wortelrot. Als de plant op een zonnige standplaats staat is het aan te raden om per waterbeurt wat meer water te geven. Hierbij kun je het beste vaker waterbeurten verspreid over de week geven, dan in een keer heel veel water. Wanneer de bladeren geel worden kan dat een teken zijn van te veel water geven.

zijn van te veel water geven.

Wist je dat?

De Kruidje Roer Me Niet plant een eigen verdedigingsmechanisme heeft tegen planteters? Wanneer de plant dreiging merkt zal deze haar bladeren razendsnel dichtklappen.

Zonlicht en temperatuur

De plant heeft een tropische oorsprong en houdt daarom dus van heerlijk warme temperaturen. Zet de plant op een zonnige en warme plek neer waarna je haar niet meer verplaatst. Ze kan slecht tegen draaien en verandering. Wanneer de Kruidje Roer Me Niet aan het aftakelen is zal de zij dit laten merken door haar blaadjes rood te laten kleuren.

mimos pudica

Kruidje Roer Me Niet Kweken

Kruidje-roer-me-niet kan zowel door zaden als door stekken worden gekweekt. Als je de plant wilt zaaien, doe dit dan in het vroege voorjaar in een pot of in de volle grond. In onze kweeksets zit alles wat je nodig hebt om zelf je Kruidje Roer Me Niet te kweken. Het enige wat je zelf nog moet toevoegen is een beetje water en aandacht natuurlijk.

De werking van de plant

Wanneer je de plant aanraakt zal zij zich razendsnel terugtrekken. Dit komt omdat de Kruidje Roer Me Niet een eigen afweersysteem heeft tegen herbivoren. Ongelofelijk knap als je weet dat zij dit zonder zenuwstelsel doet. Hoe dit dan wel kan? De bladeren van de Kruidje Roer Me Niet hebben scharnieren die bestaan uit zwellingen op de steel van het blad. Deze worden ook wel de pulvini genoemd. In deze bladscharnieren bevinden zich motorische cellen die reageren op druk. Wanneer de druk op deze cellen veranderen, bijvoorbeeld door aanraking of er tegen te blazen, reageren zij en klappen de bladeren dicht.

Niet alleen bij aanraking reageren de bladeren. Ook in de nacht vouwt de Kruidje Roer Me Niet dicht en gaat dan in de slaapstand. Dit doet de plant om te voorkomen dat ze te veel vocht verliest.

Mesten en verpotten

Geef het plantje elk voorjaar verse potgrond zodat zij genoeg voedingstoffen heeft om verder te groeien. Wanneer de Kruidje Roer Me Niet te groot wordt kun je deze dan ook het beste in het voorjaar verpotten. Ze gedijen het beste in een wat grotere pot waar de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien.

Bloei

Wanneer je extra goed voor de Kruidje Roer Me Niet zorgt, is de kans groot dat het in haar eerste jaar al tot bloei komt. Dit zal zich voordoen tussen juli en augustus waarbij de plant grote paars achtige pluizenbolletjes krijgt. Niet schrikken als de volgende dag alles weer verdwenen is, dit klopt. De Kruidje Roer Me Niet bloeit namelijk maar een dag.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.