Oleander verzorging

De Aglaonema kamerplant valt onder de bladplanten. Van oorsprong groeien deze planten in Indonesië en zijn dus gewent aan een tropisch klimaat. Over het algemeen groeit een Aglaonema dus enkel in kassen. Toch zijn er een aantal soorten die het goed doen in kamers en vooral wanneer ze geplant zijn in brede, ondiepe potten of schalen met daarin losse grond. De Aglaonema is gemakkelijk te verzorgen zolang je de planten genoeg warmte en vocht geeft. Om mooie en grotere bladeren te krijgen kun je kleine bloemen verwijderen. Hierdoor kan de Aglaonema meer energie gebruiken voor het groeien van de bladeren.

De Oleander water geven

De Oleander heeft altijd veel water nodig. Dagelijks flink gieten met lauw water wordt erg gewaardeerd, evenals een regelmatige gift van kleine beetjes gedroogde koemest of (kuipplanten)mest. Ook regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen. Probeer te vermijden om de oleander met koud water te besproeien, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Pas op met te veel water geven van de Oleander, dit kan namelijk leiden tot wortelrot.

Waarschuwing!

De bladeren, bloemen en zaden van de Oleander plant zijn erg giftig. Pas hier vooral mee op bij (kleine) kinderen en huisdieren. Een blad of bloem kan voldoende zijn voor kleine kinderen en huisdieren om ernstig ziek te worden of zelfs erger.

Zonlicht en temperatuur

De Oleander plant houdt van een plek in de volle zon en kan in de zomer, op een beschutte plek ook heel goed buiten. Pas wel op dat de bladeren niet in de volle zon staan anders verbranden deze. Qua temperatuur doet de Oleander het beste tussen de 10°c en 20° graden Celsius. Pas op met overwinteren, als het te koud wordt kan dit schadelijk zijn voor de plant. Hij kan niet tegen vorst namelijk een minimale temperatuur van 6°c tot 4°c.

kennisbank aglaonema

De juiste voeding voor de Oleander

De Oleander heeft weinig specifieke voedingsbehoeften. Regelmatig bemesten met een algemene tuinbemester of kippenmest is voldoende. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor de plant. Als de bladeren geel worden en de bloemen minder goed groeien, kan dit wijzen op een tekort aan voedingsstoffen. In dit geval, kan het verstandig zijn om de plant te bemesten met een specifieke plantenvoeding voor bloemen.

Verpotten van de Oleander

Oleanders staan graag in een ruime pot. Deze kun je vullen met gewone potgrond, het liefst met wat klei of leem en wat scherp zand. Als basisbemesting kun je heel goed oude stalmest of beendermeel gebruiken. Onder in de pot kan een flinke laag aangebracht worden van scherven, grind of kleikorrels, omdat de plant graag van onderaf water opneemt. Jonge planten kunnen ieder jaar verpot worden, oudere planten om de drie jaar.

De Oleander kweken

De Oleander kan goed worden opgekweekt uit zaad. Dit kan in een kweekbakje of binnen in een pot worden gedaan. Zorg ervoor dat de grond vochtig en warm is en plaats de zaden in de grond. Het kan enkele weken duren voordat de zaadjes ontkiemen, maar als ze eenmaal zijn ontkiemd, groeien de planten snel. Als je wilt beginnen met kweken van Oleanders, kun je een Oleander kweekset. Dit is een complete set met alles wat je nodig hebt om te beginnen met het kweken van Oleanders.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.