Monstera verzorging

De Monstera Deliciosa ook wel bekend als de gatenplant is een van de meest populaire kamerplanten. Het sierlijke uiterlijk en de eenvoudige verzorging maakt deze plant zo ontzettend gewild. Daarnaast bestaat er een kans dat je een Monstera Variegata kweekt en deze kunnen heel veel geld waard worden. Dit is wel ontzettend zeldzaam en komt niet vaak voor vandaar ook dat ze zo populair zijn. Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over de verzorging en onderhoud van een Monstera Deliciosa.

Monstera

Afkomst van de Monstera

De geliefde klimplant vindt zijn roots in Midden- en Zuid-Amerika en bevat wel 50 verschillende soorten. De meest bekende en populaire in Nederland is de Deliciosa. Door de hartvormige en glanzende gebolde bladeren heeft de Monstera een geweldig uiterlijk. Daarbij kunnen de planten met veel liefde en een goede verzorging ontzettend groot worden. Wij hebben ze gezien van minimaal 2 meter en wellicht dat ze nog wel groter zijn.

Monstera Deliciosa

WAARSCHUWING!: Alle delen van de Monstera zijn giftig. Houdt dus rekening met huisdieren en kleine kinderen.

De Monstera water geven

De Monstera Deliciosa heeft niet veel aandacht nodig maar houdt wel rekening met het watermanagement. Geef de Monstera water zodra de bovenkant van de pot droog is en besproei eens in de 2-3 dagen de bladeren. In de winter kun je de Monstera wat minder water geven. Een goede vuistregel hierbij is door te testen met je vingers. Gebruik twee vingers en stop die in de potgrond tot het eerste kootje. Als de grond droog aanvoelt moet je de Monstera water geven, is de grond vochtig wacht dan nog even met nieuw water geven.

Let op: Pas op met te veel water geven! Wanneer de wortels van je plant onder water komen te staan, kan er wortelrot ontstaan. Dit is zeer schadelijk en in het ergste geval is je plantje niet meer te redden!

monstera stekken

Zonlicht en temperatuur

De Monstera geniet van een tropisch klimaat. Door de Midden- / Zuid-Amerikaanse afkomst houdt de plant wel van een vochtige omgeving tussen de 18° en 27° graden. Zorg er wel voor dat de plant een standplaats heeft met niet direct maar gefilterd zonlicht en een lichte schaduw. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren ‘verbranden’ wat niet goed is voor je favoriete kamerplant.

Verpotten en vermeerderen

Een volwassen Monstera kun je het beste iedere 2 á 3 jaar verpotten in een luchtige en voedzaam potgrond mengsel. Op deze manier blijft de Monstera gezond en vol leven en kan jouw plant schitteren als echte eyecatcher!

Stekken of zaden: de Monstera kweken

Een Monstera kweken kan op verschillende manieren. Door een stek van een volwassen plant opnieuw te planten. Of door de zaden van de Monstera te planten. Hierbij is het stekken van een plant vaak wat gevoeliger en uitdagender dan gebruik te maken van de zaden. Onze kant en klare kweeksets bevatten alles wat je nodig hebt om een prachtige Monstera te kweken. Daarbij kun je in onze blog terecht voor handige gratis verzorgingstips voor allerlei kamerplanten.

Voeding

De Monstera Deliciosa is een makkelijke kamerplant en heeft niet veel extra aandacht nodig. Toch kan het geen kwaad om de plant van de lente tot de herfst wat extra voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare mest en doe dit eens per maand. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wat aangegeven staat op de verpakking.

Het onderhoud van de plant

Om de Monstera de befaamde naam gatenplant te geven hoef je niet veel te doen. Zorg voor een goede standplaats af en toe wat water en voeding en niet te veel of direct zonlicht. Let hierbij wel op dat je de plant ook niet te veel in de schaduw zet. Als dit gebeurt krijgen de bladeren van de plant namelijk niet de beroemde gaten waar de Monstera om bekend staat.

Potgrond

De Monstera houdt het liefst van een luchtige en potgrond. Gebruik hiervoor een mengsel van normale potgrond en zand met een verhouding van 3:1.

Gele punten in het blad

Wanneer je te veel of te weinig water geeft zullen het uiteinde van de bladeren een gele punt krijgen. Let hier goed op want te veel water kan wortelrot veroorzaken.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.