Planten Praat met Dutch.Planty

Maak kennis met Dutch Planty

We moeten vooraf even bekennen dat we tot nu toe nog niet iemand hebben gehad die zo enthousiast en zo veel heeft verteld in zijn of haar interview. Wat natuurlijk alleen maar super leuk is! We willen je dan ook graag voorstellen aan Danique.

Hi! Ik ben Danique, van het planten account: Dutch.planty. Ik ben een 21-jarige verpleegkunde-student op de Avans Hogeschool, maar ik woon nog wel lekker bij mijn ouders in Utrecht, waar ik een prachtige zolderkamer heb vol planten. Ondanks dat ik hartstikke Nederlands ben, vond ik het wel leuk om in het Engels te typen op Dutch.planty. Ik koos daarvoor omdat ik het leuk vond om mijn Engels te verbeteren en ik vermoedde dat ik door Engels te spreken ook veel meer mensen kon bereiken en zo makkelijker mijn liefde voor planten kon delen met de hele wereld! Dutch.planty staat helemaal in het teken van mijn eigen planten en deze planten zet ik dan echt in het zonnetje op mijn kanaal, daarom is mijn gezicht ook niet zichtbaar op mijn account (eigenlijk ook omdat ik gewoon verlegen ben, maar het wel leuk vindt om foto’s te maken van planten).

Omdat niemand perfect is in de wereld, deel ik op dutch.planty ook verhalen waar ik planten blunders maak, want ook mijn planten hebben het wel eens moeilijk, groeien raar of sterven gewoon af. Ik vind dat iedereen ook dat mag zien en tussendoor zie je ook mooie kiekjes hihi

Een plantenweetje over mijzelf is dat ik eigenlijk in het begin helemaal niet zo goed voor planten kon zorgen.

Wat een geweldige intro Danique en dat geeft helemaal niks natuurlijk. Iedereen leert van fouten en we lezen graag meer over jou, jouw account en je grootste blunder in dit artikel.

Planten Praat dutch planty

Waar komt jouw passie voor planten vandaan?

We zien heel veel op je account en zijn dan altijd benieuwd naar hoe die passie is ontstaan. 

Mijn planten passie begon vanaf het moment dat ik wél een plant in leven kon houden, ik was toen een jaar of 14, daarvoor vond ik het echt heel moeilijk. Mijn moeder had voor mij een lepelplant gekocht (deze heb ik nog steeds!!) en ze zei tegen mij dat deze plant echt onverwoestbaar was. Dit gaf mij een beetje zelfvertrouwen, want ja het klopt deze plant is echt ijzersterk. Deze plant zou je gerust een tijd geen water hoeven geven. Toch kocht ik niet meteen meer, want ik wilde eerst even focussen op 1 plant. Ik heb een hele lange tijd maar 1 plant gehad, tot in 2021 toen een vriendinnetje mij een graslelie stekje gaf van haar eigen plant. Ik vond het super leuk, ik maakte foto’s en stuurde deze naar die vriendin om te laten zien dat het plantje steeds groter werd.

Vervolgens kreeg ik een minuscuul Pannenkoekplant stekje van m’n moeder, echt het was een vingertopje groot en ondertussen een volwassen plant. Ook hiervan maakte ik foto’s, om de groei in de gaten te houden. Wel hield ik al deze foto’s nog voor mijzelf. Later kocht ik nog een plant, de Ceropegia Woodii (die ik ook nog steeds heb!!!). Een goede vriendin van mij had een Instagram account voor sieraden en eigenlijk leek mij het ook leuk om foto’s te delen van iets wat ik dan leuk vind. Ik besloot foto’s te maken van mijn Ceropegia Woodii, ik maakte een account op Instagram genaamd Dutch.planty en zette deze foto’s op het account. Ik vond het steeds leuker worden om met planten bezig te zijn, vooral ook doordat Dutch.planty mij motiveerde om plantenweetjes op te zoeken en nog beter te zorgen voor mijn planten.

Welke plant was je eerste en heb je deze nog?

Je vertelde al over jouw lepelplant maar was dit ook echt de eerste plant?

Haha nou dat is trouwens wel een grappig verhaal. De allereerste plant die ik kan herinneren was een goudpalm en die leefde absoluut niet lang. Deze plant heeft ook nooit op mijn plantjes account gestaan, volgens mij had ik toen ook nog helemaal geen mobieltje en ook al zou ik die wel hebben… de kwaliteit haha.  In het begin had deze palm heel veel bladeren, het was een prachtige plant, maar al snel werd 1 tak met bladeren bruin en vervolgens nog 1 en nog 1 en nog 1. En natuurlijk omdat deze bladeren bruin en lelijk waren, knipte ik ze natuurlijk af.  Naarmate de tijd verstreek bleef ik uiteindelijk over met 1 zielig takje en toen besloot ik het weg te gooien.

Tot op de dag van vandaag, weet ik nog steeds niet wat ik precies fout heb gedaan. Ik had daarna zelfs nog een aantal vetplanten dood laten gaan (blijkbaar hebben die dus wel water nodig). Mijn zusje heeft zelfs nog voor de grap op mijn verjaardag een nep plant gekocht, want die kon namelijk niet dood. Ik heb deze nep plant nog steeds als aandenken aan de tijd dat mijn vingers op dat moment wat minder groen waren haha!

Het ligt niet aan jou hoor Danique. Palmen zijn gewoon heel moeilijk.

Een plant die hoog op jouw verlanglijstje staat?

Iedereen heeft die ene plant die zij nog graag wil toevoegen aan de collectie? Welke is dat voor jou?

Ik zou nog heel graag een Monstera Deliciosa Variegata aan mijn collectie willen toevoegen. Net als velen, vind ik deze plant waanzinnig mooi, alleen is deze plant nogal duur, helaas. Zo’n zeldzame plant kan ik momenteel als arme student niet betalen, maar wie weet in de toekomst lukt het mij om er één te bemachtigen. Toch ben ik nog steeds heel tevreden met mijn planten collectie!

Schermafbeelding 2022 10 24 om 12.27.04 min

Welke soort plant zou jij kweken voor de rest van je leven?

Als je voor de rest van je leven nog maar één soort plant mag houden, welke zou dat dan zijn en waarom?

Oeh wat lastig! Er zijn zoveel leuke planten. Maar als ik dan echt zou moeten kiezen, denk ik toch de Ceropegia Woodii (Chinees Lantaarnplantje). Deze plant is denk wel 1 van mijn favorietjes die je ook regelmatig kan tegenkomen op mijn kanaal. Ik vind deze plant persoonlijk heel mooi passen in mijn kamer qua uitstraling. Ook groeit deze plant onwijs hard, dus als je ongeduldig bent, is dit een onwijs leuke plantje omdat deze dus heel snel nieuwe blaadjes vormt. Ook is deze plant makkelijk te stekken, daarom ook heel leuk om uit te delen aan je vrienden.

Qua verzorging hoef je ook niet veel te doen bij deze plant, af een toe een scheutje water en die plant houdt van je. Wel is deze plant erg knoop gevoelig en ik ben daarin echt perfectionistisch, dus die plant moet ik dan wel regelmatig even uit de knoop halen als ik de plant heb verzet om bijvoorbeeld water te geven. Ook zit ik regelmatig vast met mn haar in deze plant, maar ik ben gewoon ontzettend onhandig haha!

Een leuk feitje van Dutch.Planty

Je hebt in korte tijd volgens ons echt ontkiemd als echte planten specialist. Wat is nou een feitje die je graag wil delen met onze lezers?

Poeh er zijn zoveel planten feitjes. Ik weet niet of dit echt een feitje is maar sinds ik veel planten heb, ben ik er wel achter gekomen dat planten wel eens doodgaan, ja logisch het is een plant en die leeft, dus het kan ook dood. Maar voor mij is dit wel een belangrijk planten feitje, want toen ik net begon met planten, dacht ik echt dat het elke keer door mij kwam dat een plant dood ging. Oké soms is dat ook echt zo dat ik de oorzaak ben, want soms ben ik ook veel te enthousiast met water geven, maar soms heeft het ook andere oorzaken. Dan zie je ineens bij een plant die het eerst zo goed deed, ineens een geel of bruin blad en vervolgens nog een, dan denk je ooo nee wat doe ik nou fout en dan kan het ook gewoon een normale reden zijn dat het bijvoorbeeld te koud is voor de plant of dat een blad nou eenmaal wil vallen omdat het een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Ook zou het kunnen zijn dat je plant ineens ongedierte heeft en dat je plant daarom het loodje legt. Je kan dan heel erg je best doen om die ongedierte uit te roeien, maar soms geven je planten aan dat het klaar is. Dan is het beter (vooral voor je eigen hart) om die plant weg te gooien en gewoon een gezellig uitje maakt naar de planten winkel om een nieuwe plant te kopen.

Schermafbeelding 2022 10 24 om 12.24.54 min

Wat is je grootste planten blunder?

Daar zijn we dan. Aangekomen bij jouw grootste planten blunder!

Hahaha oké ik heb er eigenlijk gewoon teveel, want ik ben echt vet onhandig. Mijn grootste planten blunder…. Oké deze planten blunder heb ik ook gedeeld op mijn insta een tijdje terug. Ik heb veel meegemaakt met die Ceropegia Woodii, ik denk ook dat ik daarbij de meeste planten blunders heb gemaakt. Mijn Ceropegia Woodii hangt aan het plafond boven een heel schattig roze bankje, alleen deze plant hangt eigenlijk net te hoog om goed water te kunnen geven, dus ik haal altijd die plantenhanger van het haakje af en dan geef ik het op m’n bureau water. Meestal gaat dit dus altijd goed, nooit problemen mee gehad, tot op 1 moment. Ik had toen bijna alle planten water gegeven en ik wilde alleen nog even snel die Ceropegia water geven, vlak voor het slapen. En ik sta op die bank, probeerde de plant van het haakje te halen, maar ik verloor mijn evenwicht. Ik probeerde nog snel de plant weer terug te hangen, maar ik miste. Uit een reflex (wat ik eigenlijk beter niet had moeten doen) probeerde ik de plant op te vangen. Ik trok alleen de halve plant uit zijn pot en het viel allemaal op de grond. Overal aarde, en strengen van die plant… och het was geen gezicht. En ik woon dus thuis, en het was denk ik rond 23.00 uur, dus vrij laat. Dus ik heb snel wat geprobeerd om te stofzuigen, maar ja die plant zat natuurlijk volledig in de knoop. Ik kan dan niet rustig slapen als ik een plant heb in die toestand. Dus ik heb midden in de nacht die plant uit de knoop gehaald en van de strengen die ik er uit had getrokken, heb ik stekjes van gemaakt.

Zo’n ceropegia groeit dus uit kleine knolletjes, en ondertussen zijn er alweer nieuwe strengen hieruit gegroeid. Ook de stekjes zitten ondertussen in de aarde en groeien erg goed, dus uiteindelijk is het ook allemaal weer goed gekomen. Alleen was de timing een beetje onhandig haha.

Dit zou zo eens scene kunnen zijn in een sitcom! Wat een prachtig verhaal, bedankt dat je dit wilde delen Danique!

Wat zijn jouw top 3 favoriete planten boeken/ instagram accounts?

Hartstikke bedankt voor je geweldige bijdrage aan Planten Praat. Omdat we graag zo veel mogelijk willen delen met onze volgers. Heb jij een top 3 boeken of Instagram accounts waar jij tips en inspiratie vandaan haalt?

Ik ben meer van de online wereld, denk dat dit ook wel een beetje bij mijn generatie past.

Mijn top 3 is:

  1. Hattieshouseplants

Wat ik zo leuk vind aan haar kanaal is dat zij eigenlijk een beetje vergelijkbare content maakt als ik. Het grappige is zelfs dat zij mij eerst volgde en ook vaker content van mij heeft gedeeld in haar verhaal. Ik heb haar terug gevolgd, omdat ik haar content ook heel leuk vind en ik vind het onwijs leuk dat ik met zoiemand een connectie heb kunnen maken, aangezien zij uit Oklahoma (US) komt en ik uit Utrecht.

  1. Urbanjungling

Dit is denk ik één van de eerste planten accounts die ik volgde. Deze mevrouw heeft volgens mij onwijs veel planten en ze zet elke keer een nieuwe plant op dat account met daarbij basistips om die plant te verzorgen.

  1. Pucksplanten 

Toevallig is zij ook door jullie geïnterviewd! Ik volg Yvette nu al een tijdje op haar kanaal. Ik vind dat ze erg leuke content maakt, zo keek ik laatst een live stream van haar waar ze knolletjes van de Alocasia uit de grond haalde die je dan vervolgens ook opnieuw kan laten ontwikkelen, erg leuk vond ik dat! Ze staat ook bekend om het geven van super leuke workshops, binnenkort mag ik haar ook helpen met het geven van workshops op creative Life!

Vraag een interview aan

Heb jij nou ook een passie voor planten en vind je het leuk om daarover te vertellen? Neem dan contact op met info@kweekling.nl of stuur ons een DM.