Planten Praat met de Plantartsenpraktijk

Nu met gratis verzending!

Planten Praat op spreekuur bij de Plantartsenpraktijk

Dit keer een speciaal item voor onze rubriek Planten Praat. We zijn namelijk op spreekuur bij de Plantartsenpraktijk. Gaat het niet zo goed met jou favoriete plant en weet je even geen raad? Lees dan snel verder want deze dames weten precies wat ze doen!

Hoi, ik ben Marjolijn. Ik studeer in Rotterdam en Utrecht en woon in Rotterdam. Sinds ik op mezelf ben gaan wonen is mijn kennis over planten (noodgedwongen) erg gegroeid. Mijn moeder en oma hebben namelijk erg groene vingers en ik kon thuis gewoon bij hen aankloppen. Met vallen en opstaan heb ik veel geleerd over planten en tegenwoordig woon ik zo ongeveer in een 12 m2 jungle!

En ik ben Lena! Op dit moment heb ik een tussenjaar, komend jaar ga ik verder met de studie Illustratie in Utrecht. Mijn liefde voor planten is er pas sinds een aantal jaar; sinds corona (heeft het me toch nog iets goeds gebracht!). Mijn kamer is op die manier veranderd in een jungle! Met elke nieuwe plant leer ik meer over de verzorging.

planten praat plantartsenpraktijk

Het begin

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de Plantartsenpraktijk te beginnen?

Dat was grappig. We wilden graag samen iets starten en hadden de gezamenlijke passie voor planten, maar ook voor koffie, duurzaamheid en nog wat andere dingen. Op een brakke ochtend na een feestje zijn we gaan brainstormen en zo is de Plantartsenpraktijk ontstaan! Het viel ons op dat we allebei goed zijn met planten en veel mensen die we kennen niet. Het is niet goed om steeds planten weg te gooien en nieuw te kopen uit een kwekerij. Daar willen wij op inspelen. Door hem gratis te laten ophalen verspil je de plant niet en kan iemand hem adopteren, zodat de plant een tweede leven krijgt!

Doen jullie ook chirurgische ingrepen?

Als we planten binnen krijgen gebruiken we onze kennis van planten, gecombineerd met kennis uit boeken en internet. Soms moeten de planten geopereerd worden. Dat wil zeggen dode blaadjes afknippen, soms hele stengels als de plant energie moet besparen om in leven te blijven bijvoorbeeld of we stekken de plant als laatste redmiddel.

Schrijven jullie ook medicatie voor?

Zeker! Bijvoorbeeld extra zonlicht, water, voeding of natuurlijke bestrijding tegen plagen zien we als medicatie. Wij geven de klant ook een bijsluiter mee wanneer de plant weer naar huis mag. Hierop staat alles wat de klant moet weten om de plant gezond te houden.

plantartsenpraktijk

Studeren, studeren en nog meer studeren

Wat is jullie ervaring/ achtergrond met planten?

Wij hebben sinds een aantal jaar veel ervaring met planten. We kopen kringloopboeken over planten en kijken filmpjes met tips van andere plantenliefhebbers. Veel onszelf aangeleerd door ervaring en lezen dus, maar ook tips van familie en vrienden! De tips willen we graag delen op onze instagram.

De gevallen planten

Heeft een patiënt het ook wel eens niet gehaald?

Helaas is dat ook een deel van het vak. Dit gebeurt voornamelijk wanneer tripsen in het spel komen. Deze hardnekkige pest is alleen te bestrijden met hardnekkig chemisch spul en werkt de helft van de tijd niet. Omdat wij graag duurzaam willen werken doen we op het moment experimenten met water, om zo de tripsen uit te roeien. Helaas zijn er wel eens planten aan deze pest overleden. Gelukkig vragen we klanten alleen te betalen als hun plant bij hen wordt teruggebracht, dus het is altijd de moeite waard om een plant naar ons ziekenhuis te brengen.

Medische wonderen

Op welk patiënt/plant herstel zijn jullie het meest trots?

De string of coins (peperomia). Deze kwam met lange, dode stengels bij ons. De grond was droog, had slappe bladeren en hij zag er zielig uit. Na een flinke snoeipartij hebben we een een deel gestekt en deze, nadat ze wortels kregen, in twee potjes gestopt. Zelfs door deze koude winter groeit hij als een gek! Over een tijdje kunnen ook deze geadopteerd worden, dus hou de site in de gaten! We zijn erg trots op de Peperomia.

Hoe hebben jullie de diagnose gesteld? Je kan aan een plant moeilijk vragen waar die pijn heeft.

Kijk niet alleen naar de plant zelf, maar ook naar de wortels en de grond. Hierdoor kun je al snel het probleem vaststellen. De plant laat duidelijk zien wanneer hij niet blij is.

DSC00398bewerkt

De tips van de plantartsen

Hebben jullie de ultieme tips voor het genezen van planten?

Iedere plant is anders dus de ultieme one size fits all tip is er niet. Maar heel belangrijk is om goed te kijken en vooral voelen! Is de aarde te nat? Dan is verpotten in droge aarde misschien nodig. Zie je plekken op blaadjes verschijnen en staat de plant in je raam in de felle zon? Dan is de zon misschien te fel voor de plant. Door goed te kijken naar de plant, de omstandigheden waarin hij staat en kennis te hebben over wat die specifieke plant nodig heeft kun je bijna elke plant genezen.

Inspiratie

Hebben jullie suggesties voor plantenboeken of accounts om te volgen?

Grappig genoeg ben ik, Marjolijn, mijn kennis begonnen met het boek ‘Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd laten doodgaan’ (wat toen op mij van toepassing was, grappig om aan terug te denken). Dit is een erg goed boek over de basics van plantenverzorging en de achtergrond van verschillende kamerplanten. Verder zijn er op instagram veel inspirerende accounts te vinden. Teveel om op te noemen dus je kan op onze pagina kijken wie wij volgen:)

Vraag een interview aan

Heb jij nou ook een passie voor planten en vind je het leuk om daarover te vertellen? Neem dan contact op met info@kweekling.nl of stuur ons een DM.