Strelitzia verzorging

De Strelitzia, een prachtige exotische kamerplant met twee zeer populaire varianten. De Strelitzia Nicolai herkenbaar aan de grote groene bladeren. En de Strelitzia Reginae, ook wel paradijsvogelbloem, herkenbaar aan de schitterende bloemen. Voor een liefhebber van kamerplanten zijn de Strelitzia’s en must have voor de collectie. Bij de juiste verzorging en voldoende aandacht kun je hier namelijk heel veel en lang plezier van hebben. Hierdoor is de Strelitzia kamerplant niet de makkelijkste om te hebben. Wij vertellen je hier alles over de juiste verzorging, hoe je de Strelitzia moet onderhouden en natuurlijk hoe te kweken.

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia water geven

Door de Zuid-Afrikaanse afkomst verlangt de Strelitzia veel water. Hier zit gelijk ook het gevaar in omdat er vaak te veel en te vaak water gegeven wordt. Hierdoor verdrinkt de plant als het ware en kan er zelfs wortelrot ontstaan. Pas hiervoor op! Wortelrot kan namelijk fataal zijn voor je Strelitzia.

Water geven in de zomer

Geef de Strelitzia in de zomer maanden ongeveer een keer per week water. Je kan de juiste hoeveelheid bepalen door regelmatig de potgrond te controleren op de vochtigheid. Steek twee vingers voor ongeveer de helft in de grond. Is na een week de potgrond vochtig dan zit je goed. Is het te nat geef dan minder water maar niet minder vaak. Blijf op een frequentie van 1x per week zitten. Merk je dat na twee of drie dagen de grond droog is? Geef dan wat meer water.

Water geven in de winter

In de winter heeft de Strelitzia rust en verbruikt dus ook minder water. Vooral tijdens deze periode is het belangrijk dat je goed de potgrond controleert. Tijdens deze periode mag je namelijk gerust de bovenste laag van de potgrond uit laten drogen. Steek je vingers ongeveer tot de helft in de grond. Op deze diepte moet de grond nog steeds vochtig zijn.

strelitzia-nicolai-kweekling

Zonlicht

Zowel de Strelitzia Nicolai als de Strelitzia Reginae houdt van veel zonlicht. De ideale standplaats is dan ook voor een raam op het zuiden. Wanneer een Strelitzia te weinig zonlicht krijgt heb je kans op lelijke of krullende bladeren. Dit is eenvoudig op te lossen door de plant te verplaatsen waar hij meer licht krijgt.

De juiste temperatuur

Om jouw Strelitzia goed te laten groeien tot een prachtige grote kamerplant. Is het verzorgen van de juiste kamertemperatuur een vereiste. Door de tropische roots van de planten gedijen ze goed bij een dag temperatuur van 12°c tot 22°c graden. In de winter en s ’nachts mag de temperatuur iets dalen naar 5°c tot 10°c graden.

Strelitzia Nicolai

Kweken, verpotten of vermeerderen van de Strelitzia

Met onze handige kweeksets kun je jouw Strelitzia Nicolai of Strelitzia Reginae eenvoudig zelf kweken. Je krijgt van ons een uitgebreide handleiding en alle benodigde spullen om van een klein zaadje een prachtige kamerplant te maken. Ook vertellen we alles over het proces op de volgende pagina: Hoe moet je een Strelitzia kweken?

Je Strelitzia verpotten

Als het goed is groeit jouw Strelitzia als kool! Wanneer jouw Strelitzia uit zijn kweekpotje is gegroeid moet je gaan verpotten. Gebruik hiervoor een pot van 20 tot 30 cm doorsnee. Plaats jouw Strelitzia in de pot en vul deze aan met een mengsel van potgrond en split. Je kan hiervoor een verhouding van 3 op 1 gebruiken. Zet de plant vervolgens in de zon met voldoende ventilatie. Afhankelijk hoe snel jouw Strelitzia groeit, raden we aan om eens per 2 jaar te verpotten. Dit kun je dan het beste in het voorjaar doen zodat de plant de hele zomer de tijd heeft om te herstellen. Voor elke volgende pot moet je ongeveer een pot hebben die 20-25% groter is dan de vorige.

Strelitzia vermeerderen

Wanneer je een volgroeide Strelitzia hebt kun je deze ook gaan vermeerderen. Dit kun je op twee manieren doen. Door te zaaien, zoals bij onze kweeksets of door te scheuren. Het scheuren van de Strelitzia is wel een uitdaging en niet zonder risico. De kans is namelijk groot dat je de plant beschadigd. Doe dit ook alleen bij een volgroeide Strelitzia van minimaal 8 jaar oud. En enkel als er aan de kluit meerdere stammen zitten. Zorg ervoor dat er na het scheuren voldoende wortels aan beide kluiten zitten. Plaats de gescheurde stekken vervolgens in een eigen pot.

Voeding

In de zomer maanden verbruikt de Strelitzia extra energie. Door het groeien van de bladeren bij de Nicolai en bloeien bij de paradijsvogelbloem. Is het aan te raden om extra voeding te geven. Hiervoor kun je het beste vloeibare mest gebruiken. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing om de juiste dosering te bepalen. We raden verder aan om eens per twee weken extra te bemesten.

De Strelitzia onderhouden

Met de juiste verzorging en voldoende aandacht kan iedereen een prachtige Strelitzia hebben. Naast de juiste temperatuur, watermanagement en zonlicht, kun je nog meer doen om jouw Strelitzia te verzorgen. Schrik bijvoorbeeld niet van bruine bladeren. Dit is een teken van ouderdom en hoort bij het groeiproces. Je kan deze bladeren bij knippen of verwijderen door de stengel 2cm vanaf de stam af te snijden.

Bruine plekken op meerdere bladeren

Wanneer je merkt dat er meerdere bruine plekken op verschillende bladeren ontstaan. Dan is de kans groot dat je te veel water geeft. Controleer de potgrond vaker en pas de hoeveelheid water tijdens de beurten aan. De Strelitzia zal dan vanzelf herstellen.

Krullende bladeren

Wanneer de bladeren van een Strelitzia krullen is het vaak een teken van een te lage luchtvochtigheid. Besproei de Strelitzia met lauwwarm water. Doe dit regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden. 

Verkleurd blad

Wanneer je merkt dat de bladeren van de Strelitzia verkleuren of lichter worden. Is dat een teken van te weinig zonlicht. Staat de Strelitzia op een plek waar veel zonlicht komt? Dan kan het zijn dat er stof op de bladeren ligt. Hierdoor ontvangt de Strelitzia weinig tot geen zonlicht. Verwijder de stof voorzichtig met een vochtige doek en besproei regelmatig om stofophoping te voorkomen.

Alles wat je moet weten over de Strelitzia

Zowel de Strelitzia Nicolai als de Strelitzia Reginae bloeien. Enkel de Paradijsvogelbloem (Strelitzia Reginae) bloeit als kamerplant. Dit gebeurt wel pas als de plant volledig volwassen is. Meestal bij een leeftijd rond de 8 jaar en altijd rond de herfst. Dit komt omdat de bloemen van de Strelitzia Reginae veel tijd nodig hebben om open te gaan. Een nieuwe bloem komt uit een speervormige steel. Vaak wordt gedacht dat dit een nieuw blad is, dit kun je testen door te voelen. Wanneer zo’n speervormige steel een bobbeltje heeft zit er een bloem in.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.