Alocasia verzorging

De Alocasia, ook wel Olifantsoor, wordt herkend aan zijn grote prachtige bladeren. Net als de Aglaonema valt de Alocasia onder de bladplanten. De plant komt van oorsprong uit Azië wat betekent dat de kamerplant veel vocht nodig heeft. Zorg daarnaast voor rij hoge temperaturen en een redelijke droge overwintering. Maar let op laat de Alocasia niet uitdrogen. Door van oorsprong gewent te zijn aan hoge temperaturen kan een kamer een uitdaging zijn. Ideaal zou een vitrine of kas zijn waar dit soort het uitstekend in doet.

WAARSCHUWING! Alle delen van de Alocasia zijn giftig.

Alocasia verzorging

De Alocasia water geven

De Alocasia houdt van water en gaat ook slap hangen bij te weinig water. Het is van belang dat je de vocht continu licht vochtig houdt. Maar let hier wel bij op dat je niet te veel water in een keer geeft. Als de wortels onder water komen te staan kan er namelijk wortelrot ontstaan. Dit kun je herkennen aan bruin – gele randen in het blad. Controleer wel of dit in de meeste bladeren voorkomt. Als dit alleen in de onderste bladeren zichtbaar is, dan kan het ook gewoon ouderdom van het blad zijn.

Omdat de plant uit de tropische gebieden van Azië komt is het gewend aan een hoge luchtvochtigheid. De plant sproeien is daarom ook een absolute must. Om dit goed te doen kun je het beste minstens een keer per week de bladeren met lauwwarm water besproeien.

Leuk weetje!

In Azië worden de wortelstokken van de Alocasia gegeten. Het is hier wel belangrijk dat je de wortelstokken goed doorkookt in verband met het gif. Heb je hier geen ervaring mee? Doe dit dan niet zelf en vermijd het risico.

Zonlicht en temperatuur

De Olifantsoor houdt van veel licht. Minimaal is 5 uur direct zonlicht nodig om de plant goed te kunnen laten groeien en verzorgen. Het beste is een plekje ongeveer 2 meter van het raam. De Alocasia blijft continu doorgroeien. Wanneer de plant te weinig licht krijgt kan het niet goed door ontwikkelen en komen er geen nieuwe bladeren. Let dus goed op of er nieuwe bladeren ontstaan bij de Alocasia. Zo niet? Geef de plant dan meer zonlicht.

De plant heeft een warme en vochtige omgeving nodig. Sommige zetten bij of op de verwarming maar dit is zeer af te raden. De lucht is hier namelijk erg droog wat de Alocasia helemaal niet fijn vindt. De ideale temperatuur is tussen de 20°c en 25°c en nooit lager dan 18°c.

Alocasia kamerplant

Voeding

Om het continu doorgroeien en ontwikkelen te ondersteunen. Is het geven van vloeibare plantvoeding aan te raden. Het aanmaken van de nieuwe bladeren kost veel energie. Dit kun je goed aanvullen met vloeibare plantvoeding. Zorg wel dat je eerst de gebruiksaanwijzing goed leest. Zo weet je welke dosering er nodig is voor jou plant. Te veel voeding geven is namelijk ook niet goed.

De Alocasia onderhouden

De beste tip die we kunnen geven is, geef de Alocasia altijd lauwwarm water. De plant is namelijk een ontzettende koukleum en houdt absoluut niet van koud water. Daarnaast is de plant ook gevoelig voor te veel of te weinig water. Je herkent het aan de bladeren. Wanneer er een bruingele rand of punt aan de bladeren zit. Is dit vaak een teken van te veel water. Wanneer de bladeren slap beginnen te hangen. Dan is de kans groot dat de plant meer water nodig heeft.

Knippen en snoeien

Wanneer de onderste bladeren beginnen te hangen door ouderdom. Kun je deze zo’n 3-4 cm van de stam af te knippen. Hierdoor krijgt dit blad ook geen energie meer wat de groei van de overige bladeren bevordert. Vind je dat de plant te breed wordt? Dan kun je ook deze bladeren zo wegknippen.

Bloemen

Het is zeldzaam maar soms gebeurt het. Een Alocasia die gaat bloeien. Dit is een teken van de plant dat het heel goed gaat. Het stopt de energie namelijk in de bloemen die het had kunnen gebruiken voor de bladeren. Toch is het handig om de bloemen te snoeien. Het kost namelijk heel veel energie om te bloeien. Je herkent de bloem aan de witte kleur en heeft gelige bloemmelk.

De Olifantsoor is giftig

Pas op voor het sap van de Alocasia. Deze is giftig en kan bij contact met de huid en slijmvliezen voor irritatie zorgen. Houdt de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren om zeker te zijn dat zij niet in aanraking komen met het sap.

Voorkom ziektes

Een veelvoorkomende ziekte is spint. Dit komt vooral voor wanneer de lucht te droog is. Dit is preventief te voorkomen door goed en met regelmaat te sproeien. Wanneer jouw Alocasia last heeft van spint kun je deze buiten zetten. Mits het natuurlijk warm genoeg is. Door de wind en vocht zal het namelijk verdwijnen. Plaats de plant ook niet direct in de volle zon maar eerst in de schaduw. De verandering van de relatief donkere woonkamer naar het volle zonlicht is te veel voor de Alocasia.

Word lid van de Kweekling familie

En blijf altijd op de hoogte van het laatste planten nieuws, tips, exclusieve aanbiedingen en krijg als eerste updates over nieuwe kweeksets.

Planten maken gelukkig 🙂 Kweek je eigen geluk met Kweekling.